علت کم خونی در نوجوانان چیست؟
میزان بالای تخریب گلبولهای قرمز
از دست دادن خون
از دست دادن خون میتواند علل مختلفی داشته باشد. از خونریزی اندامهای داخلی گرفته مانند زخم معده یا روده تا دوران قاعدگی در دختران. قاعدگی ماهانه یکی از دلایلی بوده که باعث میشود کم خونی در نوجوانان دختر بیشتر دیده شود. به طور کلی احتمال بروز کم خونی در زنان بیشتر از مردان است و یکی از دلایل آن همین دوره چند روزه خونریزی ماهانه است.
در واقع زمانی که فرد در دوران پریود خون بیشتری از دست بدهد یعنی گلبولهای قرمز بیشتری را از دست داده است، گلبولهایی بیشتر از میزانی که بدن قادر به تولید آن است. این میتواند میزان آهن بدن را کاهش دهد. در نتیجه، بدن فرد باید برای تولید هموگلوبین تلاش بیشتری هم بکند.
تولید ناکافی گلبولهای قرمز خون
عفونت
کم کاری تیروئید
اختلالات کلیوی
کم خونی آپلاستیک
مشکلات سیستم ایمنی بدن
کمبود ویتامین B12، فولات و آهن
قرار گرفتن در معرض سمومی مانند سرب
بیماریهای التهابی روده مانند کولیت یا بیماری کرون
مصرف برخی داروهای مختص شیمی درمانی یا پرتو درمانی
اینها همه مواردی هستند که میتوانند منجر به تولید ناکافی گلبولهای قرمز در بدن شوند.
میزان بالای تخریب گلبولهای قرمز
از دلایلی که منجر به تخریب گلبولهای قرمز بیش از اندازه میشوند میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
تالاسمی
کمبود گلوکز-6
الیپتوسیتوز ارثی
اسفروسیتوز ارثی
اهدای خون مکرر
کمبود پیروات کیناز
بیماری کم خونی داسی شکل
خونریزی شدید در دوران قاعدگی
و…
علائم کم خونی در نوجوانان کداماند؟
آیا علائم کم خونی در نوجوانان را میشناسید؟
همان طور که در ابتدای متن هم گفتیم علائم کم خونی ممکن است با توجه به شدت و نوع بیماری متفاوت باشند. اما به طور کلی مواردی که در ادامه نام میبریم از عمومیترین علائم کم خونی در نوجوانان هستند:
تنگی نفس
ضربان قلب بالا
مشکل در تمرکز
اشتهای کم به غذا
روند رشد ضعیف
پوست رنگ پریده
خستگی شدید و تحریک پذیری
هوس خوردن مواد غیر عادی مانند گچ یا خاک
روشهای تشخیص کم خونی در نوجوانان کداماند؟
برای تشخیص کم خونی در نوجوان خود به هیچ عنوان به تشخیص و درمان شخصی بسنده نکنید و حتما با یک متخصص مشورت کنید. تشخیص این بیماری شامل چند مرحله میشود. معاینه اولیه، بررسی سوابق بیماری در خانواده و خود فرد و در نهایت آزمایشها.
در مرحله معاینه اولیه پزشک سعی میکند با بررسی علائم و برخی پرسش و پاسخها بیماری را تشخیص دهد. همچنین داشتن بیماری زمینهای و سابقه موروثی هم در بروز بیماری بی تاثیر نیست. در آخر اگر که این موارد کمکی به تشخیص دقیق نکنند پزشک به سراغ آزمایشها میرود. اصلیترین آزمایش، آزمایش خون است. در این آزمایش که آن را با نام CBC هم میشناسند هدف بررسی کامل و دقیق سلولهای خونی است. همچنین CBC کمک میکند میزان ویتامین B12 و B9 هم اندازه گیری شود.
روشهای پیشگیری از کم خونی در نوجوانان
آیا روش پیشگیری از کم خونی در نوجوانان نتیجه مثبتی خواهد داشت؟
هدف از روشهای پیشگیری از بیماری این است که بیماری پیشرفت نکند و در مراحل اولیه درمان شود. اصلیترین کاری که به منظور پیشگیری میتوانید انجام دهید معاینه منظم و توجه به علائم نوجوان است. معاینه منظم اجازه میدهد که سلامت کلی فرد هم زیر نظر گرفته شود. اگر که فرزندتان بی حال و خسته به نظر میرسد، رنگ پریده است و دائما در حال کاهش وزن است بهترست که با یک متخصص مشورت کنید.
بیماری سلیاک
مصرف بیش از اندازه چای
رژیم غذایی که غنی از آهن نیست
مصرف شیر بیش از اندازه(بیش از 500 میلی لیتر روزانه)، مخصوصا زمانی که کودک نوپا است
اگر که این موارد را رعایت کنید و جلوی آنها را بگیرید کمک زیادی به پیشگیری از کم خونی در نوجوانان میکنید.
درمان کم خونی در نوجوانان
درمان کم خونی در نوجوانان به نوع بیماری و علت آن بستگی دارد. در نتیجه قدم اول تشخیص نوع بیماری و دلیل بروز آن است. کاری که پزشک متخصص قادر به انجام آن است.
اگر که دلیل کم خونی در نوجوان فقر آهن باشد در نتیجه باید این کمبود را جبران کرد. برای درمان این مسئله رژیم غذایی حاوی آهن یا مکملهایی که آهن مورد نیاز بدن را تامین میکنند ضروری هستند.
علاوه بر اینها اگر که بیماری زمینهای بهانه شروع Anemia بوده باشد در نتیجه ابتدا باید بیماری مورد نظر درمان شود تا در نهایت کم خونی ناشی از آن هم کمتر شود. همچنین به منظور جبران تولید ناکافی گلبولهای قرمز پزشک به سراغ داروهایی رفته که میزان تولید آنها را به یک سطح طبیعی برساند.
فراموش نکنید که رژیم غذایی و مصرف آهن کافی نقش بسیار پر رنگی در درمان و پیشگیری از کم خونی دارد، فرقی هم نمیکند در افراد مسن باشد یا نوجوان.
منابع: kidshealth – raisingchildren
https://www.darmankade.com/
برچسب: ،